FAQ's

Fiscaal attest

Als ik schenk aan het Hart voor ALS Fonds aan de KU Leuven, geniet mijn gift dan een fiscaal voordeel?


Jazeker, maar enkel als je RECHTSTREEKS doneert in het Hart voor ALS fonds, wat namelijk deel uitmaakt van het Leuvens Universiteitsfonds. Wanneer het totaal van je giften aan de universiteit jaarlijks minimum 40,00 € bedraagt, dan geniet je een fiscaal voordeel. In de lente van het daaropvolgende jaar bezorgt de KU Leuven je per post een fiscaal attest. Op die manier kan je tijdig jouw belastingaangifte voor het afgesloten fiscaal jaar afronden. De belastingvermindering op uw gift bedraagt in 2020, 60%. Dit betekent dat wanneer je een gift doet van bijvoorbeeld 100 € , je belasting vermindert met 60 €. ​​​​​​​ Wens je graag een gift te doen in het Hart voor ALS Fonds? Hieronder vind je onze gegevens: IBAN BE45 7340 1941 7789, BIC KREDBEBB, KU Leuven - Fonds Een hart voor ALS met vermelding van de gestructureerde mededeling +++400/0008/31512+++. Of doneer meteen online in het Hart voor ALS Fonds. Volgens de geldende wetgeving is het fiscale voordeel alleen geldig bij giften. De aankoop van kaarten, de sponsoring van een evenement, de opbrengst van een inzameling of een verkoop geven je er geen recht op. Alle informatie over belastingvermindering voor giften vindt u op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën.
Moet ik mijn fiscaal attest zelf aanvragen?


Nee. De KU Leuven stuurt automatisch jouw fiscaal attest naar het postadres verbonden aan het rekeningnummer van waarop je stortte. Als je overschreef van op een buitenlandse rekening is het mogelijk dat er bij die transactie delen van het adres verloren gaan waardoor er geen fiscaal attest kan opgestuurd worden. In dat geval vragen we je om contact op te nemen met deze dienst.
Wanneer ontvang ik mijn fiscaal attest?


Je ontvangt van de KU Leuven in de lente volgend op het jaar waarin je je gift deed automatisch een fiscaal attest. Op die manier kan je tijdig je belastingaangifte voor het afgesloten fiscaal jaar afronden.
Om hoeveel belastingvermindering gaat het in geval van een fiscaal voordeel?


De belastingvermindering op je gift bedraagt in 2020, 60%. Zo staat het ook vermeld op het fiscaal attest dat wij je bezorgen. Concreet recupereer je dus 60% van het bedrag dat je geschonken hebt. Opgelet: wanneer het totaal van je giften aan de KU Leuven minder dan 40,00 € per jaar bedraagt, ontvang je géén fiscaal attest.

Actieplatform

Hoe start ik een actie?


Heel eenvoudig: klik op de knop 'Start actie' op de homepagina van ons actieplatform, vervolledig het registratieproces en je bent vertrokken! Je zal zien dat je verschillende mogelijkheden hebt om je actie onder te hangen. In grote lijnen is er de mogelijkheid om een actie te starten voor onze vzw in het algemeen, maar ook voor één van de door ons aangemaakte campagnes. Wij hebben alvast een standaardtekst voorzien die automatisch op je actiepagina verschijnt. Het is natuurlijk nog beter als je deze tekst wat persoonlijker maakt vanuit je eigen motivatie.
Hoe start ik een actie voor mijn team?


Als je een actie start door te klikken op de knop 'Start actie' op de homepagina van ons actieplatform, word je gevraagd of je voor de vzw in het algemeen een actie start of onder een reeds bestaande campagne. Vervolgens krijg je de vraag: "Hoe zet jij je in?" Vink de optie: "Team" aan. Hierna volgen de stappen voor het aanmaken van een teamactie. Het resultaat is niet alleen een teampagina , maar ook alvast een persoonlijke actiepagina die je met jouw achterban kan delen, alsook een teampagina waarop andere andere teamleden zich kunnen inschrijven. Gezien je de teampagina hebt aangemaakt, word je beheerder van de teampagina (desgewenst kan je dit achteraf wijzigen).
Krijgen donateurs een fiscaal attest?


Neen, sponsors die jouw actie financieel willen steunen via ons actieplatform krijgen daarvoor geen fisclaat attest. Indien een schenker toch een fiscaal wenst te ontvangen, dan kan hij/zij rechtstreeks een gift doen in ons Hart voor ALS Fonds aan de KU Leuven. Deze gift wordt echter niet bijgeteld bij de teller op jouw actiepagina.
Hoe kan ik mijn actie kenbaar maken bij mijn achterban?


Op je actiepagina vind je de mogelijkheid om je actie te delen via diverse kanalen. Zowel onder je actie, als in de rechter zijbalk bevinden zich 'knoppen' om je actie te delen via sociale media waaronder Facebook, Twitter, WhatsApp, LinkedIn of e-mail.
Ik heb cash opgehaald voor mijn actie en wil dit graag terugzien op mijn actiepagina?


De beste optie is het geld op je eigen rekening storten en het vervolgens over te maken op je eigen actie. Dit kan door in te loggen op ons actieplatform en te kiezen voor ‘Mijn Acties’ -> ‘Mijn actie beheer’ -> ‘Doneer op je eigen actie’.
Een donatie is niet zichtbaar op mijn actiepagina


Dit kan verschillende oorzaken hebben. Vaak hebben banken enkele dagen nodig om transacties te verwerken, of misschien heeft een sponsor bij vergissing gedoneerd op een andere actie. Is de donatie na een week nog niet zichtbaar of meldt jouw sponsor een probleem? Neem dan zeker even contact met ons op!
Kan je sponsor een factuur krijgen voor zijn donatie?


Ja hoor, dat kan! Bij het doen van een donatie via ons platform kan je tijdens dit proces aangeven dat je een factuur wenst. Wij proberen deze factuur binnen de 2 weken toe te sturen.
Waar kan ik jullie logo terugvinden en mag ik dat zomaar gebruiken?


We willen er graag op wijzen dat onze naam en onze logo's beschermd zijn (geregistreerd handelsmerk) en dus niet zomaar mogen gebruikt worden zonder onze toestemming. Heb je een logo nodig ter ondersteuning van jouw actie, contacteer ons dan even via het contactformulier en beschrijf kort even waarvoor je het logo wenst te gebruiken.
Wie of wat is Kentaa?


Kentaa helpt non profit organisaties die zich inzetten om de wereld een stukje beter en gezonder te maken. De onderneming biedt daarvoor slimme online platforms en tools, waarmee zo veel mogelijk mensen met succes en plezier geld werven dat nodig is voor de realisatie van maatschappelijke doelen, zoals het streven naar een toekomst zonder ALS.
Bij het aanmaken van een actie word ik niet gevraagd om een wachtwoord te kiezen, klopt dit?


Ja, dat klopt. Om beveiligingsredenen word je gevraagd een wachtwoord in te stellen in een aparte e-mail. Deze ontvang je direct na het aanmaken van je actie. Via je e-mailadres en je wachtwoord kan je je opnieuw aanmelden op het actieplatform. Na aanmalden kom je terecht in het Kentaa dashboard, waar je je actiepagina kan aanpassen of aanvullen met extra informatie, foto's,...
Ik heb een actie aangemaakt en wil deze bewerken, hoe doe ik dat?


Via je e-mailadres en je wachtwoord kan je je opnieuw aanmelden op het actieplatform. Na aanmalden kom je terecht in het Kentaa dashboard, waar je je actiepagina kan aanpassen of aanvullen met extra informatie, foto's,...

Hart voor ALS Fonds

Wat is het Hart voor ALS Fonds?


Het hart voor ALS Fonds is een realisatie van ALS Fonds Vlaanderen en maakt deel uit van het Leuvens Universiteitsfonds. Via dit fonds brengen wij de ingezamelde gelden rechtstreeks naar het ALS-onderzoeksteam aan de KU Leuven. Beheerder van ons fonds is prof. dr. Philip Van Damme, authoriteit op het vlak van ALS-onderzoek en hoofd van het Neuromusculair Referentiecentrum (NMRC) in UZ Leuven. RECHTSTREEKSE giften in ons fonds aan de KU Leuven zijn fiscaal aftrekbaar vanaf 40 €/jaar. Wens je graag een gift te doen in het Hart voor ALS Fonds? Hieronder vind je onze gegevens: IBAN BE45 7340 1941 7789, BIC KREDBEBB, KU Leuven - Fonds Een hart voor ALS met vermelding van de gestructureerde mededeling +++400/0008/31512+++. Of doneer meteen online in het Hart voor ALS Fonds.

ALS Fonds Vlaanderen

Adres: Meerskant 2a, 9270 Laarne

E-mail: contact@als-fonds.be

Tel: +32 (0)9 356 74 24

Ondernemingsnummer: 0848.331.118

RPR Gent (Afdeling Dendermonde)

Contactformulier

© Copyright - 2020 ALS Fonds Vlaanderen | Alle Rechten Voorbehouden |  Algemene Voorwaarden  |   Privacybeleid